Zaterdag 29 oktober: Onze vaste werken, daar konden we niet onderuit,
Fie maakte wel onze broodjes klaar en zette een kop koffie. Als Phil thuis kwam,
nog andere kledij aan, de stroomkabel thuis opruimen en we konden om 12u40
vertrekken richting Gisay La Coudre, 359km te gaan en 4u55 te rijden naar een
camperplaats dicht bij restaurant “La Tortue” waar we bij ons eerste bezoek aan
Normandië zijn gaan eten. Onderweg verliep alles vrij vlot en zo wonnen we op de GPS al een twintigtal minuten uit. Ondertussen genoten we van de smakelijk
belegde broodjes en een hete kop koffie. Na een 250Km kwamen we voorbij Cléres,
een CP waar we drie jaar geleden gestaan hadden als we op weg waren naar de
“Grand départ” van Le Tour. Toen hadden we nog net een plaatsje en werden we
nogal bekeken door alle Fransen daar aanwezig. Phil kwam op het idee van daar
nog eens te gaan kijken of we daar misschien konden overnachten. Op die manier
konden we eens naar het dorpje gaan kijken. Bij onze aankomst rond 16u stonden
er juist geteld 3 campers. Een Nederlander en twee Fransen waarvan er daar één,
volgens ons, een vaste bewoner was. Phil bekeek eens de stroomvoorziening en zag
dan pas dat er jetons nodig waren, De Nederlander in het vak naast ons gaf de
uitleg. Je kan deze op verschillende plaatsen in het centrum kopen. Phil rolde
toch reeds de kabel uit, zodat we zeker waren van een aansluiting te hebben.
We
moesten in één van de aangegeven zaken een jeton gaan halen aan €4 per stuk om
6u stroom te kunnen nemen. Hier en daar hadden we nog ooit jetons gekregen of
gekocht, één daarvan paste in de automaat, maar we gingen toch op zoek om er nog
een paar te kopen. Als we er over hadden, konden we die toch wel nog ergens
gebruiken. De verduistering plaatsen en we konden op verkenning. Amper 300m
verder kwamen we reeds in het centrum, een mooi centrum, echt de moeite om eens
te bezoeken. Enkele winkels en restaurants kan je vinden in het gezellige
dorpje. We gingen op zoek naar de toeristische info die we aan de andere kant
van het marktje vonden, maar wel gesloten was op zaterdag en zondag. Dan ging
Fie maar L’ Epice-Riz binnen en kocht er twee jetons, een zakje noten en een
fles wijn van Cahors. We wandelden dan terug naar de cp waar er nog steeds
dezelfde campers stonden. Fie vulde wat kruiswoordraadsels in terwijl Phil wat
tekst typte. Na overleg besloten we de stroom maar voor 6u te nemen, het had
geen zin stroom te hebben als we sliepen. Om 18u staken we een jeton in de paal
en konden zo tot middernacht aan de stroom. Fie begon kort daarop met ons
avondmaal, onze spaghetti dus, in afwachting dronken we een Stellatje en een
glas wijn. Ondertussen kwamen er reeds enkele campers opgereden tot zelf een
stuk na 21u.. Na het eten deden we samen de vaat en voor de rest van de avond
was het wat tv kijken en tekst typen, terwijl de film “Hachiko” uitgezonden
werd, prachtige film op ware feiten gebaseerd. In het zaaltje naast de
camperplaats was er een feestje, in plaats dat het er om 22u stil werd, werd het
feest dan pas opengebroken en hoorden we het muziek boven alles uitbonken. Nog
een tasje soep en nog wat film, ondertussen was het 23u, tijd om onder de wol te
kruipen.
Zondag 30 oktober : Opstaan rond 7u35, Phil zet de koffie terwijl Fie een
paar pointue broodjes gaat halen. Eentje daarvan aten we met veel plezier op met
een lekkere kop koffie. Als alles opgeruimd was, waren we perfect op schema en
vertrokken naar Bourth, Bij Christine, Louis & Laura. 124Km ver en volgens onze
GPS zouden we er 2u over doen, en hij had gelijk.
Zonder problemen kwamen we, op
enkele kilometers van ons doel, voorbij aan het kerkhof waar André begraven was,
we gingen hem ook een bezoeken. Eens terug in de Mh belde Christine ons om te
vragen of we nog op weg waren, ze vertelde ons buiten op ons te wachten. Toen we
daar wegreden had Fie een claxon gehoord, Phil zag geen enkele auto die hij
kende en reed gewoon door het dorp Bourth, we zagen daar reeds een persoon op de
weg staan die ons opwachtte. We parkeerden er op de oprit van de buren, een oude
garage die te koop stond. Blijkbaar is dit dorpje ook het slachtoffer aan het
worden van de grote bedrijven, veel kleine zelfstandigen zijn er reeds
verdwenen. We werden met open armen ontvangen van de bewoners van het huis, maar
ook van nog een broer van Geneviëve met zijn vrouw, vriendelijke, plezante
mensen. Natuurlijk konden Geneviëve & Antoon niet ontbreken. We hadden voor
Laura twee dozen met cijfer schilderen, voor Antoon zijn verjaardag een fles
whisky, onder iedereen te verdelen, een paar kilogram chocolade, maar ook een
paar flessen champagne die als aperitief bedoeld was. Daarbij kregen we als
hapje quiche Lorraine, als voorgerecht een schelp met zalm, groentenmacedoine en
diepzeegarnaal. Tussengerecht was Lotte met een tomatensausje, het hoofdgerecht
was een zelf gekweekte “gans” oie met zuurkool. Het dessert was zelf gebakken
appeltaart en zelfs de appels kwamen uit de boomgaard. Na het dessert moesten
Antoon & Geneviëve terug naar de boerderij, de koeien moesten gemolken worden.
We zwaaiden ze uit en gingen dan eens naar de enorm tuin van Louis kijken, van
zoiets kan een mens alleen maar dromen. Dieren, fruitbomen, groenten en een
grote schuur. Voor hij op rust ging, deed Louis de markten met schoenen, in die
schuur had hij dan plaats voor zijn camion en stock.
De appelen die hij heeft
staan zijn voor een groot deel cider appels, wat doet hij daar dan mee, cider
maken natuurlijk. In een kotje apart heeft hij zelfs een pers staan, tonnen en
flessen ontbreken natuurlijk ook niet, wij kregen er twee mee, volle natuurlijk.
We genoten nog van een kopje koffie en namen afscheid. Ze stelden wel nog voor
om daar te overnachten op de achtergrond waar hij altijd met zijn camion binnen
reed, dus zeker geen gevaar om vast te rijden. We zouden afwachten en laten
weten. We reden dan naar Francheville met een korte omweg om een foto te nemen
van een kasteeltje waar er blijkbaar vroeger een chambre ’d hôtes zou zijn
geweest en Fie haar ma zou er ooit nog geslapen hebben. Als we de boerderij
opreden was Geneviëve alleen, Guy en Antoon waren de koeien aan het melken, we
gingen dus vlug eens gaan kijken, de laatste waren juist aan de machine. Na een
korte goedendag gingen we terug in huis waar Fie zag dat de uurwerken nog op het
zomer uur stonden, Phil zorgde er voor dat dit in orde kwam. Als de heren terug
kwamen van het melken, dronken we nog samen een pintje en gaf Geneviëve Antoon
de opdracht om een viertal van de lekker bordeaux wijn uit te halen, Als Guy
vertrokken was, vroeg ze of Phil nog een fles 44 wilde, deze knikte met volle
overgave.
Het was reeds 19u30 toen we daar konden vertrekken, de GPS stelden we
in naar Gisay La Coudre, het was 25,8Km rijden in 26min. Langs donkere smalle
wegen met nu en dan een tegenligger, zodat we soms moesten stoppen om de
tegenligger veilig te laten passeren. We kwamen tegen 20u aan op de kleine
gezellige cp. Morgen zien we wel of het er nog zo uitziet in klaarlichte dag.
Eten hadden we niet meer nodig, gewoon nog wat tv kijken en deze tekst typen,
een pintje drinken en rustig aan doen. We gingen slapen om 21u30.
Maandag 31 oktober: Jongens toch wat een rustige cp, maar toch was Phil
al wakker om 7u10. De fluitketel op het vuur en een rolluik omhoog gedaan om
eens de omgeving in daglicht te zien. We stonden er prachtig.
Rechts van ons
hadden we een groot grasveld met een grote vijver, voor in de zomer waren er
grote picknick tafels en banken. Met dit zicht genoten we van ons ontbijt,
nadien ledigde Phil nog het toilet en spoelde dit uit met ons grijs water,
ondertussen was dit ook weg. Eens alles terug op zijn plaats zat, konden we
reeds tegen 8u55 vertrekken. Eerst brandstof nodig, dus de GPS instellen naar
het dichtst bijzijnde warenhuis met benzinestation, op zulke dagen moet men daar
rekening mee houden. De keuze viel op de Intermarché in Bernay, gewoon onderweg,
met een kleine afwijking. Later bleek het een goeie keuze, toch de goedkoopste
dat we nog zagen onderweg naar Le Tréport. Phil stelde de camperplaats in met de
bedoeling dat het deze was waar we reeds gestaan hadden, vlak naast de camping,
maar we belandden bovenaan de kabelliften. Misschien wel mooi staan maar het was
er enorm druk. Dan maar naar de andere cp, maar die was meer dan overbezet en de
camping er naast, was bovendien ook gesloten. Dan maar doorrijden naar St Valery
sur Somme naar camping “Le Walric” die open is tot 1 november en waar we nog
eens onze camping card zouden kunnen gebruiken. We kwamen er aan rond 12u25, de
receptie was gesloten. Er hing een briefje dat we mochten drukken op de bel van
de directie, Fie drukte en kreeg als antwoord dat mogelijk was om in te checken
vanaf 14u in plaats van de bareel te openen en dan om 14 ons in te schrijven,
juist niks. We wachtten nog een tiental minuten en besloten dan toch maar naar
de cp te rijden waar we ons dan ook op ons plaats parkeerden om 13u. Er was daar
nog een Maesss aanwezig uit dezelfde periode van de Phil & Fie Mobil, maar met
een andere indeling en met een Mercedes eronder. Daar waren ook reeds vele
campers maar toch nog meer plaatsen vrij dan bezet. Eens we vlak stonden en de
meeste dorst gelest was, trokken we naar het centrum op zoek om iets te eten of
zo. We belandden tenslotte in “Le Corail” waar onze keuze viel op het menu van
€24. Als aperitief dronk Phil een ricard en Fie een glaasje champagne als
voorgerecht voor Fie een plaatje met enkele schaaldieren. Phil verkoos de
mosselen provencal. Het hoofdgerecht voor Fie was een Marmite “Valérienne” voor
Phil St. Jakobsschelpen op een héél lekkere wijze. Voor het dessert konden we
ook kiezen van een tiental soorten, Fie nam gewoon drie bollen vanille-ijs en
Phil een dame blanche. Bij het eten dronk Fie een karaf rode wijn en Phil een
Duvel. Dan gingen we op zoek naar brood en wandelden de volledige baai af.
Op
het einde erkenden we ons plots, de plaats waar er een aandenken staat van
Jeanne ‘d Arc, dit stukje waren we dus vergeten. De vorige keer waren we een
stukje verder in de straat bij een bakker brood gaan halen, die was er nog
steeds, maar had niet veel meer te koop. Als we de straat overstaken, was er nog
een grote bakkerij waar fie haar gedacht vond. Drie pointue’s had ze mee, jammer
genoeg hadden we beiden geen honger meer, zo hadden we reeds brood voor morgen.
Als we gewoon de straat verder wandelden en dan links afsloegen, kom je
automatisch aan de cp. Er kwamen nu continu andere campers toe, maar ook nog
enkelen vertrokken. We lazen wat en vulden kruiswoordraadsels in, ondertussen
kregen we nog bezoek van Halloween kinderen en hadden nog een paar rolletje
mentos liggen en stopten die in in hun grote tas, waar er nog niet teveel in
zat. Bij de meeste campers werden ze zonder iets weggestuurd, velen zijn toch
hun jeugdjaren vergeten, of hebben ze na de aankoop ven hun camper echt niks
meer over, zelfs geen halve euro voor die gasten? De rest van de avond werd
gevuld met wat tv kijken en natuurlijk voor Phil een pintje en wat typwerk.
Tegen 23u lagen we beiden te ronken onder het donsdeken.
Dinsdag 1 november : Wat een rustige nacht, voor Phil de rustigste van
alle in deze uitstap. Zo was het ook 7u35 als hij wakker kwam, en direct de
fluitketel op het vuur plaatste. Fie wachtte van naar beneden te komen tot de
koffie klaar was, een twintigtal minuten later. We genoten van ons ontbijt samen
met een lage ochtendzon, die door de ramen, onze Mh de nodige klaarte en warmte
gaf. Tegen 9u30 vertrokken we op boodschap, op zoek naar St Jakobsschelpen.
We
wandelden naar beneden via een wegje dat we nog niet kenden, we kwamen uit langs
het kerkhof, niet ver van de bakker waar we gisteren ons brood kochten. Via deze
weg gingen we dan tot aan het winkeltje die daar blijkbaar voor gekend is “Aux Poissons du coin” waar we er 14 bestelden maar ze verkochten ze maar per 5kg en
de veertien wogen er 3,7Kg, zo hadden we er 20 mee. We gingen dan terug via de
dijk tot aan een ruïne van een stukje kasteel en klommen zo terug naar de
bewoonde wereld. Bij een Vival winkel gingen we na overleg nog wat soortjes kaas
halen, zo hadden we reeds ons avondmaal ook. Nog een paar broden halen in
dezelfde bakkerij van daags voordien, dan waren we klaar om terug tot aan het
centrum te wandelen en de klim naar de cp te doen. We waren er terug rond 11u30
tijd voor een aperitief, maar Phil kuiste nog eerst de st jakobsschelpen en
plaatste ze in de koelkast onder wat keukenpapier.
Daarna namen we een Stella en
een glas wijn en genoten van de laatste zonnestralen van de dag, stilletjes
zagen we de wolken naderbij komen. Phil leegde nog vlug het toilet en kuiste het
voorste raam zodat we bij regen geen problemen zouden hebben met strepen op de
ruiten. Bij ons aperitief sneed Phil een drietal van die beestjes in fijne
schelletjes en kruidde met wat peper en zout en goot er een klein beetje
olijfolie over. Een lekker hapje, al zeggen we het zelf. Nadien kookte Fie een
builtje rijst en bakte Phil de resterende diertjes in de olie (was beter geweest
met wat boter er bij). De “cuisson” was “wow” maar doordat ze in olie gebakken
waren mankeerde er toch iets, ze smaakten toch. Na het maal deden we samen de
vaat en ruimden de rest van de Mh op. Ondertussen was er nu en dan al wat regen
gevallen, maar voor ons kon het geen kwaad meer, nog enkel de keggen stonden
buiten. Nadat we deze nog hadden weggenomen konden we vertrekken naar huis. We
stelden de GPS in zonder snelwegen om de laatste 171Km te doen, met nog een paar
korte stops en een tankbeurt dicht bij huis, zodat onze Mh klaar stond voor de
volgende rit, waren we reeds om 17u20 thuis. Alles eruit halen, zonder onze
flessen wijn en bokaal 44 te vergeten natuurlijk. Enkele dingen die uitgeput
waren in de Mh werden al aangevuld, zodat deze voor de volgende keer niet
vergeten raakten. Klaar voor de volgende uitstap.
Foto’s |